Επαγγελματικά Λύκεια Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.

Επαγγελματικά Λύκεια Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.

Αρ. Πρωτ. 10603/11.05.2006

Προς:
- κα. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων


Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση από την Υπουργό Παιδείας και τον αρμόδιο Υφυπουργό έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά, σχετικά με την απουσία αναφοράς, να δοθεί δυνατότητα στον Ο.Α.Ε.Δ. να ιδρύει Επαγγελματικά Λύκεια Μαθητείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Γιατί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται ως φορέας ίδρυσης Επαγγελματικών Λυκείων Μαθητείας (ΕΠΑ.Λ. Μαθητείας) ο Ο.Α.Ε.Δ. όταν:

- Η φιλοσοφία και οι ειδικότεροι σκοποί του νομοσχεδίου αποβλέπουν στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση την οποία εξασφαλίζει ο Ο.Α.Ε.Δ. μέσω του αναγνωρισμένου και κοινωνικά αποδεκτού θεσμού της μαθητείας που εφαρμόζει εδώ και 50 (πενήντα) χρόνια στα σχολεία του.

- Ο Ο.Α.Ε.Δ. έχει 54 Τ.Ε.Ε. Μαθητείας σε όλη την Ελλάδα με άρτιες εκπαιδευτικές δομές και άριστη υλικοτεχνική υποδομή (εφαρμογή μεθόδων προσομοίωσης στα εργαστήρια, εικονική πραγματικότητα και άλλες καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας), που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία Επαγγελματικών Λυκείων.

- Ο Ο.Α.Ε.Δ. αποτελεί το επίσημο όργανο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αγνοηθεί έναντι άλλων φορέων (π.χ. ιδιωτικοί), οι οποίοι έχουν δυνατότητα ίδρυσης Επαγγελματικών Λυκείων, αν θέλουμε να επιβεβαιωθεί η στόχευση του νομοσχεδίου.

- Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Μάρτιος 2006), ότι η Μαθητεία αποτελεί μια «καλή πρακτική» για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.


Απάντηση Υπουργείου


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ